Monday, September 7, 2015

KERAPU SWEET SOUR MANGGA



Masih tercari2 menu tengahari? Jom cuba resipi ini smile emoticon

1. 3 ekor ikan kerapu yg disiang dan dibasuh dengan air perahan limau nipis + garam kasar. Kemudian basuh dgn air lalu.
2. Gaul ikan tersebut dengan telur yg telah dibancuh dengan serbuk kunyit dan sedikit garam halus.
3. Goreng kerapu tesebut sehingga masak.
4. Utk sosnya pula, tumis 4 biji bawang merah + 4 ulas bawang putih + 3 biji lada jarum sehingga harum.
5. Masukkan sos cili, sos tomato dan masak. Masukkan sedikit air (ikut jumlah sos yg anda ingini) dan masak.
6. Masukkan serai yg telah diketuk dan dipotong + 4 helai daun limau purut + separuh bawang besar yg dihiris nipis. Dan masak.
7. Masukkan lobak merah yg telah dipotong nipis + timun batang yg dipotong dadu + mangga yg dihiris halus. Masukkan sedikit garam halus. Masak sehingga lobak menjadi lembut.
8. Sekiranya sos kelihatan cair, bancuh sedikit tepung jagung dgn air kemudian masukkan kedalamnya. Kacau. 
9. Hidang di dalam pinggan. Taburkan hirisan mangga diatasnya. Dan sediakan limau nipis bagi mereka yg nak lagi masam. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment