Monday, March 15, 2021

Keajaiban Resveratrol

Kajian pada tahun 2003 oleh Universiti Harvard mendapati bahawa resveratrol boleh meningkatkan jangka hayat serta melambatkan penuaan sel di dalam yis (Sinclair D, 2003). Sejajar dengan itu, pada tahun 2006, kajian yang hampir sama dijalankan oleh saintis di Itali juga mendapati kadar jangka hayat ikan yang diberikan resveratrol telah meningkat sebanyak 50% lebih lama (Baur JA, 2006)

Apakah itu resveratrol? Ia adalah sejenis 'stilbenoid' - sejenis polifenol semulajadi yang dihasilkan oleh sebilangan tumbuhan untuk merawat kecederaan atau melawan penyakit yang disebabkan oleh patogen seperti bakteria atau fungus.

Tumbuhan-tumbuhan tersebut terdiri dari keluarga anggur dan beri. Dan dipercayai anggur muscadine adalah tumbuhan yang paling banyak menghasilkan resveratrol - iaitu 6 kali ganda dari anggur biasa. 

Ada banyak lagi research yang unik mengenai resveratrol dan polifenol ini. Sape nak tahu sila angkat tangan ✋

#shakleesihatceria 
#livegreenlivebetter 
#ThePrestige 
#vivix 
#resV

No comments:

Post a Comment