Saturday, August 29, 2015

Risoles Ayam Bercheese




Menu branch. Makan sambil dengo lagu Everlasting Love. 
1. INTI. 
a) Tumis 5 ulas bawang putih sehingga harum. Masukkan isi ayam cincang (mengikut kehendak masing2). Masukkan 4 biji kentang + 1 biji bawang besar yg telah dipotong dadu. Masukkan secawan air. Gaul & masak sehingga ubi kentang sehingga lembut.



b) Masukkan 3 sudu kecil serbuk black pepper. Kemudian gaul & masak sehingga air agak kering.

c) Bancuh sedikit tepung jagung bersama air, dan masukkan kedalam masakan. Kemudian gaul sehingga kelihatan pekat dan melekat. Tabur sedikit garam dan 1/4 kiub ayam knorr. Gaulkan sehingga air kering. 

2. KULIT RISOLES
a) 2 cawan tepung gandum + 2 cawan susu cair/santan + 1 biji telur + 1 3/4 cawan air + sedikit garam dikepuk sehingga sebati.

b) Masak dan lenggang diatas 'nonstick pan' menggunakan api yg sederhana. Ketebalan macam kulit popia. 

3. Letakkan inti + mozarella cheese diatas kulit, lipat dan gulung kulit tersebut. 

4. Celup didalam sebiji telur yg telah dikepuk. Kemudian goreng sehingga kekuningan. Boleh juga disalut dgn serbuk roti sebelum digoreng (tapi rohok nok cari serbuk roti kkadang ~ wat sendiri ahh senang). Angkat dan tos minyak. Sedia dihidang bersama sos pencicah Aqila dan mayonis.

Jgn lupa pasang lagu everlasting Love sebelum makan bersama yg tersayang 

No comments:

Post a Comment