Sunday, June 20, 2021

Menu Sihat atasi Gastrik

Simple dimple breakfast. Last gastrik tahun 2017; gastrik macam nok mati org kate. Sejak itu, seluruh amalan pemakanan saya berubah. Setiap kali breakfast, saya akan mulakan dengan minuman/makanan yang paling mudah dicerna; supaya jus gastrik di dalam perut tidak di lepaskan secara mendadak.

Kebiasaannya saya mulakan dengan turutan bermula madu atau #Vivix, #susukambing & #ESP, seterusnya buah buahan seperti pisang, mangga, jambu, limau dan sebagainya. 

Kemudian barulah dituruti dengan makanan-makanan yang lain. Kalau tiada makanan pun, saya tak kisah, sebab sudah berasa kenyang dengan minuman dan buahan yang tersebut diatas.

Di bawah ni contoh meal breakfast yg mudah dan mengenyangkan. Potongan sweet potato dan telur rebus bersama sedikit kekacang. Taburkan sedikit black pepper sebagai perasa. 

Btw, untuk mereka yg dikurniakan perut sensitif, ubi rebus tidak berapa digalakkan, kerana ia boleh menyumbang kepada kembung perut.

#dietsihat #tipsdiet #tipspemakanan #livegreenlivebetter #shakleesihatceria #alzikrstudio #ThePrestige 

No comments:

Post a Comment